Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Στη Χελώνα του Γράμου

Το ύψωμα Χελώνα, στις βόρειες παρυφές του Γράμμου, λίγα μέτρα από την αλβανική μεθόριο, κατά το καλοκαίρι του 1949 υπήρξε πεδίο εφιαλτικών μαχών. Και μάλιστα οι μάχες δεν γίνονταν από χαράκωμα σε χαράκωμα αλλά μέσα στο ίδιο χαράκωμα, με μαχαίρια, όπως λένε ακόμα οι ντόπιοι. Επάνω, το ερειπωμένο πλέον φυλάκιο του στρατού, που (πρέπει να) οικοδομήθηκε μετά τον Εμφύλιο. Οι χορταριασμένες περιοχές γύρω από το φυλάκιο, θεωρούνται ακόμη ναρκοθετημένες και η βόλτα σαφώς αντενδείκνυται.

Η Χελώνα και το φυλάκιο, όπως φαίνεται από την κορυφή της Αλεβίτσας, κοιτάζοντας βόρεια-βορειοδυτικά. Πίσω από το λόφο η Αλβανία. Το ύψωμα Χελώνα λέγεται και Γκίνοβα.

8 σχόλια:

kostasK είπε...

Τώρα εγώ γιατί σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ ένα στόρι που κρύβεται πίσω από τη χελώνα, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ με τίποτα?? Θα σκάσω!

demetrat είπε...

γειάς μαρέ.
τώρα με ταχτοποίησες καλά.Θα γράψω και γω γιά τους αντάρτες.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΠανωςΚ είπε...

Το προηγούμενο σχόλιο είναι απειλητικό (καθότι μας αφήνει υποσχέσεις και για μέρος β') και πρέπει να διαγραφεί. Απ' την άλλη είναι αρκούντως γελαστικό και είναι κρίμα να στερούμεθα τον γέλωτα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Τον πούλο και στο μπαούλο!

demetrat είπε...

για το δικό μου λές προηγούμενο;

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Όχι, καλέ! Δεν βλέπεις, πάνω από τον ΠάνωςΚ. που έχει ένα Post deleted; Είχε έρθει ένας συνωμοσιολόγος και μας γέμισε αλογόμυγες για τον Γιωργάκη Π. και την «εβραιομασόνα» (!) μάνα του. Λες και μας ένοιαξε ή τονε ρωτήσαμε, τον σαχλαμάρα!

demetrat είπε...

α τελικά δεν το γλύτωσες.
κιαυτό το νιχτνγούβι γιατί να το γράψω εγώ τώρα;