Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Ένα παγκάκι αξιομνημόνευτο.

Στη Σλίμνιτσα, στο Γράμο, μου 'δειξαν ένα παγκάκι με θέα. Το όνομα των δωρητών του, που σίγουρα άξιζαν μία ιδιαίτερη αναφορά καθώς μας έσωσαν από την ορθοστασία και τον ήλιο, μετά από μερικές μέρες εξαφανίστηκε. Σαν να αντικαταστάθηκε η σανίδα από κάποιον άλλη κενή.

Η θέα δυτικά, προς την Αλβανία.

Η θέα ανατολικά, προς την Αλεβίτσα, που είναι η ψηλότερη κορυφή στο βάθος. Στο φαράγγι αριστερά είναι το Μονόπυλο. Και είναι να απορείς πώς πέρασαν από εκεί τον Αύγουστο του 1948 απαρατήρητοι 10.000 άνθρωποι μέσα σε δύο νύχτες.

Και η εκκλησία του χωριού, καμιά κατοσταριά βόρεια από το παγκάκι. Στο λινκ, που παραθέτω στην πρώτη λεζάντα, η εκκλησία ξεχωρίζει από τα σκούρα κεραμίδια της.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι φωτογραφιες σου από μοναδικά μέρη της χώρας. Μήπωσ βρήεκες και εδώ κάποια αμπριά ή χαρακώματα από τον εμφύλιο; Η Σλίμνιτσα έχει καθολου κατοίκους τον χειμώνα;

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε, όχι δεν βρήκα, αν και δεν έψαξα ιδιαίτερα. Αλλά το θεωρώ απίθανο, μιάς και η Σλίμνιτσα βρίσκεται σε ένα στενό και βαθύ φαράγγι, οπότε μάλλον δύσκολο να είχαν γίνει οχυρωματικά έργα στις δύο πλευρές του. Πολλά από τα σπίτια του χωριού έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης. Απ' ό,τι έμαθα μόνο ένας κάτοικος μένει εδώ το χειμώνα, ένας παλιός αντάρτης. Όπως ίσως θα ξέρεις, αυτά τα χωριά του Γράμμου μόνο το 1963 επέτρεψε το κράτος να ξανακατοικηθούν. Μέχρι τότε ήταν απαγορευμένη ζώνη για να την ελέγχει καλύτερα ο στρατός.

Pan είπε...

Καλησπέρα.

Καλά, πως είναι δυνατόν αυτό;

Στην φωτογραφία φαίνονται ξεκάθαρα.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Καλησπέρα, Πάνα...
Για την επιγραφή με τα ονόματα των δωρητών λες; Ανάθεμα και αν κατάλαβα! Την τελευταία φορά που πήγα, υποχρεώθηκα να ξανακοιτάξω τις φωτογραφίες της μηχανής για να σιγουρευτώ ότι υπήρξε η επιγραφή! Προφανώς κάποιος από το χωριό, είτε έτριψε με τριβείο (και αν ναι, από πού πήρε ρεύμα; με μπαλαντέζα 200 μέτρων;) και ξαναπέρασε με βερνίκι τη ράχη του καθίσματος, είτε απλά άλλαξε όλη τη σανίδα με μία ιδίων διαστάσεων.