Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Γράμουστα Γράμου

Μέχρι πριν λίγα χρόνια το χωριό είχε μόνο ένα φυλάκιο του στρατού. Και πολλά ερειπωμένα σπίτια. Τώρα ξαναστήνεται... Φυσικά, δεν είναι πλέον χωριό κτηνοτρόφων αλλά χωριό συνταξιούχων. Στην ταβέρνα του (διακρίνεται στο λινκ από την κεραμοσκεπή σε σχήμα Π, γύρω από την αυλή, πολλοί ταξιδιώτες, όλων των εποχών, χαράζουν με τα κλειδιά τους το όνομά τους στις ξυλοδεσιές της στέγης...


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βλέποντας κανείς τα λίγα σπίτια του χωριού που απέμειναν δεν μπορεί να φανταστεί ότι η Γράμμουστα κάποτε ήταν ένα ξακουστό βλαχοχώρι, εφάμιλλο της Μοσχόπολης, της Σαμαρίνας, της Νέβεσκας ή του Μετσόβου.
Σου στέλνω ένα τραγούδι για έναν μεγάλο αρχιτσέλλιγα του χωριού, (κάτι δηλαδή σαν Βαρδινογιάννης και Κόκκαλης μαζί για τίς συνθήκες της εποχής):
http://de.youtube.com/watch?v=wj3hx9OYPo0&feature=related

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Αυτό το «Canticlu al Hatzistergiu» είναι για τον αρχιτσέλιγκα της Γράμουστας; Και οι φωτογραφίες είναι από το χωριό; Δεν θα το πίστευα!
Βέβαια, γύρω και πάνω από το χωριό έχει απίστευτα (θερινά) βοσκοτόπια...
Το χωριό, όπως και όλα του Γράμου, εκκενώθηκε από τους κατοίκους του, κατόπιν εντολών του Βαν Φλητ, του αμερικανού υπεραρχιστράτηγου του Εμφυλίου, προκειμένου να μην έχουν πληροφοριοδότες και τροφοδότες οι αντάρτες. Από τα σπίτια (ακόμα και την εκκλησία) αφαιρέθηκαν οι σκεπές για να μην μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο οι αντάρτες. Μόλις το 1963 επιτράπηκε ξανά η πρόσβαση στους πολίτες. Αλλά τα κοπάδια είχαν εξαφανιστεί, και οι τσομπάνηδες είχαν φύγει μετανάστες στη Γερμανία.

Ανώνυμος είπε...

Το τραγούδι αυτό και βέβαια είναι του Χατζηστέργιου, το λέει και ο τίτλος του (καλά, λίγα βλάχικα δεν έμαθες στα σεργιάνια σου στην Πίνδο; :-)) Οι φωτογραφίες της έμπνευσης του παρουσιαστή, μάλλον απεικονίζουν γραμουστιανούς, όχι απαραίτητα στη Γράμμουστα.

Περισσότερα για τη προ-Βαν-Φλητ-ιστορία της Γράμμουστας, και κυρίως για τη διασπορά των κατοίκων της επι οθωμανικής αυτοκρατορίας, μπορείς να βρεις εδώ:
http://www.vlachs.gr/articles/contents-b-2.8.4.htm

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Φχαρ'στώ, βρε συ! Είναι θησαυρός αυτά!
ΥΓ Πού να μάθω βλάχικα, ο παλιοπελλοπονήσιος;

Ανώνυμος είπε...

Ρε παλιόσκυλε, γιατί τέτοια ψύχωση με το Γράμμο; Για το Βίτσι, τίποτις;;;;

Σύνθημα (σβησμένο πλέον) σε τίχο στο χωριό μου με μπλέ εθνικόφρονα μπογιά: "Στο Γράμμο και στο Βίτσι, γράφτηκε ιστορία"...

Έπρεπε να πάω γυμνάσιο για να καταλάβω τι εννοούσανε οι συμφιλιωταί...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Πέρασα πριν κάτι χρόνια από το Βίτσι. Θα ξαναπάω με το πάσο μου αργά ή γρήγορα. Γιατί, ρε συ, να μην ξέρομε για τι μιλάμε; Μόνο Πάρο και Μύκονο, δλδ;