Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Δύο ξεχασμένα μνημεία στην Αθήνα

Το πρώτο βρίσκεται στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, γωνία Πανεπιστημίου και Ομήρου. Είναι τόσο δυσανάγνωστο που νομίζεις πως τόκαναν επίτηδες.
Γράφει: «Εδώ έπεσαν στη μεγάλη διαδήλωση του λαού της Αθήνας κατά της καθόδου των Βουλγάρων φασιστών αντιμετωπίζοντας άοπλοι τα χιτλερικά τανκς την 22-7-1943 οι επονίτες Παναγιώτα Σταθοπούλου 17 ετών, Θωμάς Χατζηθωμάς 20 ετών, Κούλα Λίλη 19 ετών». Περισσότερα εδώ και στο Ριζοσπάστη.




Το δεύτερο βρίσκεται στον π(ρ)εζόδρομο της Τοσίτσα γωνία με Μπουμπουλίνας.
Και είναι πιο ευανάγνωστο. Γράφει:
«5 Μαρτίου 1943.
Σε σύγκρουση άοπλων Αθηναίων με ένοπλους κατακτητές ματαιώθηκε η επιστράτευση και αποστολή Ελλήνων στα πολεμικά εργοστάσια της Γερμανίας, μοναδικό γεγονός στην Ευρώπη. Προμάχησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία Μαρινάκης-Σείριος-Εδμόνδος Τορόν-Κουκουβής-Χαβοράκης-Μουσκούσης και πολλοί άλλοι αφανείς
»
Για τον εβραίο φοιτητή Εδμόνδο Τορόν εδώ και εδώ.

8 σχόλια:

apos είπε...

Είναι όντως καθαρά τα μνημεία ή έκανες photoshop? ή φρόντισε ο «δήμαρχος», λόγω εκλογών;
Επί τη ευκαιρία, μόλις πριν από λίγους μήνες η Πολιτεία τίμησε έναν Έλληνα εβραίο συνταγματάρχη που πολέμησε το 1940. Δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα που ακόμα ισχύει το «Ε.Ε.Χ.»* ξεχνάμε τους υπόλοιπους. Τις «μειονότητες», όπως λέει και το tag σου. Ευτυχώς, που δεν ξεχνάμε όλοι.

* Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Όχι, καθαρά είναι.

abravanel είπε...

Στην Αθήνα δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα - τα τελευταία χρόνια μόνο γκραφίτι στο σπίτι του Ντασέν, στο Μουσείο και το Νεκροταφείο έχουν υπάρξει. Συν τον Δήμαρχο Κακλαμάνη και τις διασυνδέσεις του με ακροδεξιές ομάδες αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Τα μεγάλα προβλήματα είναι στις μικρές πόλεις και προφανώς στην Θεσσαλονίκη.

Πάντως το επώνυμο μπορεί να είναι και Τουρών - μόνο στην Λάρισσα είχε παραφθαρεί από το όνομα της ισπανικής κωμόπολης σε Τορόν.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Ναι, Άπος, εδώ παίζει το Ε.Ε.Χ. για πάντα. Με τη βοήθεια της εκκλησίας!

Αμπραβανέλ: νομίζω πως στην Αθήνα δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα αντισημιτισμού επειδή δεν υπάρχουν εβραϊκά μνημεία. Κι επειδή οι ακροδεξιοί έχουν να κυνηγάνε τους μουσουλμάνους μετανάστες. Για το επώνυμο, θα ψάξω. Αλλά εμένα μου αρκεί η μνημόνευση. Έστω και σε μνημείο του Αβραμόπουλου...

ecobubble είπε...

Ξάδερφε και με τη βοήθεια της "εκπαίδευσης"...
Υ.Γ
Στη γειτονιά μου οι ναζιστές 3ο κόμμα...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Να τους χαιρόμαστε τους ναζιάρηδες, ξαδέρφη! Τώρα που θα τους διορίσει και δημοτόμπατσους ο παπάριος αρχηγός τους, έχουμε να δούμε πολλά.

Ανώνυμος είπε...

σε αναδημοσίευσα στη βικι

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B4%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%82_%CE%A4%CE%BF%CF%81%CF%8C%CE%BD#.CE.A5.CF.83.CF.84.CE.B5.CF.81.CE.BF.CF.86.CE.B7.CE.BC.CE.AF.CE.B1

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Μπράβο, βρε Ανώνυμε/η.
Να πιάνουνε τόπο και οι φωτογραφίες.