Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Ο από μηχανής* ΘΕΟΣ!

Τέλη Ιουλίου 2008. Βρισκόμαστε κάπου ΒΔ της Βοβούσας Ιωαννίων, στο διάσελο Μόρφα. Λίγο πιο βόρεια και ανατολικά καίει εδώ και δύο μέρες μία πυρκαγιά από κεραυνό μέσα σε ένα φαράγγι. Από κεραυνό σε φαράγγι; Μάλιστα, από κεραυνό σε φαράγγι! Τα πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων (μόνιμοι και κυρίως εποχιακοί) αδυνατούν να πλησιάσουν. Το ίδιο, φυσικά, και οι εθελοντές δασοπροστασίας.


Εκεί, που παρακολουθούμε αμήχανοι και ανίκανοι, ακούγεται ο βαρύς βόμβος της μηχανής ενός ελικοπτέρου. Και εμφανίζεται το πορτοκαλί ελικόπτερο, νοικιασμένο από την αμερικανική Erickson, που το πετάνε, νομίζω, ένας αυστραλός, ένας νοτιοαφρικανός κι ένας καναδός.


Είναι ο απο μηχανής (και τι μηχανής!) θεός (μόνο θεός; Ημίθεος!). Προσεγγίζει την περιοχή, ψάχνοντας (βάσει πληροφοριών από τον ασύρματο) να γεμίσει νερό.


Εντόπισε μια πέτρινη στέρνα, που μάζευε τα νερά της βροχής για πότισμα χωραφιών και ζωντανών κι άρχισε να κατεβαίνει, ξυρίζοντας με την έλικα τις κορυφές των δέντρων.


Χαμήλωσε την τσουτσούνα/προβοσκίδα του, λίγο επιδεικτικά -είν' η αλήθεια- καθώς μας είχε δει να τον παρακολουθούμε από το διάσελο.


Ρούφηξε τη μισή στέρνα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.


Σηκώθηκε με την τσουτσουνοπροβοσκίδα του ακόμη να στάζει.


Μας χαιρέτησε από μακριά και χάθηκε προς την φωτιά...

* 4.800 ίπποι η μηχανή του Θεού!

7 σχόλια:

ΠανωςΚ είπε...

Αυτό δεν είναι ποστ. Αρχαία τραγωδία είναι. Μήπως τελικά δεν είστε Σκύλος αλλά Αισκύλος;

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Γιατί το λέτε αυτό; Αίσχος!

demetrat είπε...

αισκύλου ικέτιδες.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι παίζει με σένα Σκύλε και με τι ασχολείσαι, αλλά έχω πεθάνει στην ζήλια! Κάθε 3 post σε βλέπω στην Πίνδο. Είναι άδικο για μας που δεν μπορούμε και θέλουμε... Απ' τα πολύ ωραία χωριά η Βωβούσα πάντως!

ΥΓ1. Υπερθέαμα το όλο σκηνικό

ΥΓ2. Μπορείς να μας δείξεις στο Google Maps ποιο φαράγγι κάηκε?!

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Αλάνι, μία φορά παώ στην Πίνδο κάθε χρόνο, απλά τραβάω πολλές φωτογραφίες! Ναι, ο μάστορας το έλεγχε το τεράστιο ελικόπτερο καλύτερα κι από παπί. Μούπαν κάτι ντόπιοι ότι πέρυσι -όταν πρωτόρθε στην περιφέρεια το ελικόπτερο- έκανε κάτι απίστευτες ταρζανιές κι όταν τελικά προσγειώθηκε, από τη θέση του πιλότου κατέβηκε ένας 60χρονος μπάρμπας! Ο οποίος, όμως, όπως έμαθαν μετά, όχι μόνο είχε χιλιάδες ώρες πτήσης αλλά και είχε πάρει μέρος στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου ελικοπτέρου!

Η φωτιά ήταν κάπου εδώ, ανατολικά της Λάιστας αλλά δεν είμαι σίγουρο γιατί δεν είχα άμεση οπτική επαφή. Ήταν πίσω από ένα βουνό.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Ενα οργανωμένο δίκτυο στα βουνά δεξαμενών-στερνων σε συνεργασία με βοσκούς και ντόπιους των χωριών θα έσωζαν από αέρος σαν το παράδειγμα της Βωβούσας χιλιάδες στέμματα δασικής έκτασης πιάνοντας την φωτιά εγκάιρως. Δυστυχώς πέρσι στα Τζίτζινα-Πολύδροσο στο Πάρνωνα έχω καταγγελία ντόπιων ζητούσαν 6 μέρες ένα τέτοιο να σβήσει τον Πάρνωνα γιατί έιχαν τα νερά και τις δεξαμενές σε ξέφωτο αλλά εκείνα καθυστέρησαν 6 μέρες τότε με το χαμό των εμπρησμών της Πελοπονήσου.λ

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Φυσικά έχεις δίκιο, Διόνυσε. Αλλά νομίζεις ότι ακόμη κι αυτό το δίκτυο δεξαμενών θα το αφήσουν στην ησυχία του; Πιτσιρικάδες, που όλη μέρα με τα πρόβατα βαριούνται, ανοίγουν τις βάνες για να γελάσουν. Τσομπάνοι χρησιμοποιούν το νερό των δεξαμενών για να ποτίσουν τα γελάδια τους Κακοτεχνίες που αφήνουν διαρροές. Κακοπληρωμένοι συμβασιούχοι που βαριούνται να πάνε να τις γεμίσουν ή να τις ελέγξουν αν έχουν νερό... Κοκ...