Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα...

Αυτό το κολονάκι δεν είναι τοπογραφικό. Δηλώνει σύνορα. Πέρα απ' αυτό είναι Αλβανία.Βρίσκεται κάπου εδώ.

Το πετύχαμε το καλοκαίρι, παρακολουθώντας μια πυρκαγιά. Δεν μπορούσαμε, να πλησιάσουμε περισσότερο, με ένα βήμα θα ήμασταν «αλλού», πούλεγε και ο Τεό Αγγελόπουλος στο «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού».

Ανεβήκαμε κάπου ψηλότερα και πήραμε τηλέφωνο την Πυροσβεστική, να πάρει τηλέφωνο τον Στρατό, να τηλεφωνήσει τον αλβανικό Στρατό, να ενημερώσει την αλβανική πυροσβεστική. Τι να κάναμε;

Την επομένη ανεβήκαμε ακόμη ψηλότερα, στο συνηθισμένο μας πόστο και παρακολουθούσαμε.

Η θέα από την Αλεβίτσα ήταν εξαιρετική. Ευτυχώς, το επόμενο απόγευμα έπιασε μπόρα και η πυρκαγιά έσβησε, πριν περάσει στο «ελληνικό». Διότι τότε θα κλαίγαν μανούλες. Και παπούδες. Και γιαγιάδες, που κάναν τις διακοπές τους στην Κρύα Βρύση, λίγες δεκάδες μέτρα από τα σύνορα, ακριβώς πάνω στην γραμμή της πυρκαγιάς.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κωλοαλβανοί. Μετά τις δουλειές, τις γυναίκες και τους αριθμούς του λόττο, μας παίρνουν τώρα και τις πυρκαγιές...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Χάλια, ρε, σε λέω! Και όχι μόνο αυτό: έχ'νε κάνει συμφωνία με την (ελληνική) πυροσβεστική ότι για κάποια απόσταση από τα σύνορα, (πέντε-έξι χλμ, νομίζω) μπορεί η πυροσβεστική της μίας χώρας να μπαίνει να σβήνει τις φωτιές της άλλης!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το μπετονένιο υπόβαθρο που κάθεται ο τύπος με το καουμπόικο καπέλλο τί είναι;

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Παλιό πολυβολείο στο φυλάκιο στην κορυφή της Αλεβίτσας. Η πλάκα είναι πως οι θυρίδες του δεν κοιτούσαν τόσο προς την Αλβανία (Β και ΒΑ) όσο προς την Ελλάδα (ΒΔ και Δ). Μάλλον είναι της εποχής του εμφυλίου.

Ανώνυμος είπε...

Αν περνούσες τα σύνορα θα ήσουν λαθρομετανάστης στην Αλβανία.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Φυσικά! Αφύλακτα είναι προς το βορά.
Ο δρόμος, που φαίνεται στη φωτογραφία, ελέγχεται από ένα φυλάκιο (του ελληνικού) στρατού. Εάν πατήσεις το πρώτο λινκ στο google maps, μπορείς να ξεχωρίσεις το φυλάκιο από το ελικοδρόμιό του.
Τα πραγματικά περάσματα βρίσκονται περίπου πέντε πεντάρι χιλιόμετρα δυτικότερα κι από εκεί μπορεί κάποιος να πάρει τα μονοπάτια/χωματόδρομους κατευθείαν για το νοτιά, χωρίς να περάσει από φυλάκια.

demetrat είπε...

ναι, κιάμα ειδοποιάγατε τον αλβανικό στρατό θα έτρεχαν συμπούρμπουλοι να τη σβήσουν.
Εμεις κάθε χρόνο παρακολουθούμε τις πυρκαγιές που μας έρχοντα απ την αλβανία, γιά φκιάνονται διάσελα.
δ

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Όχι, βρε! Ο αλβανικός στρατός έπρεπε απλά να ειδοποιήσει την πυροσβεστική. Η δική μας η πυροσβεστική όταν (από απόσταση δύο χλμ.) είδε την φωτιά, την έκανε με πλάγια πηδηματάκια προς αντίθετη κατεύθυνση. Που αν είχε σπεύσει εκείνη την ώρα, θα είχε καθαρίσει.
Το βράδυ είδαμε από μακριά κόκκνους φάρους να αναβοσβήνουν και υποθέσαμε ότι έρχεται η αλβανική πυροσβεστική. Μετά μάθαμε ότι στην Αλβανία οι «κομπίνες» (οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές, που λέμε) έχουν κόκκινους φάρους και όχι περτικαλί, όπως οι δκές μας...

demetrat είπε...

παρεπιπτοντως, που εισαι εσυ και σε χάσαμαν;ούτε κουδουνίζεις, ουτε φαίνεσαι πουθενά;
δ

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

ε, βόσκω, μωρέ...

Ανώνυμος είπε...

Τα ασορτί μπλουζάκια που φοράτε στη φωτο τι είναι??πι?

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

«Κάτι σαν στολή», παπί μου. Για να φαινόμαστε από ψηλά, σε περίπτωση στραβής. Και για να γίνεται αισθητή η παρουσία των εθελοντών στις περιοχές που περιπολούν/επιβλέπουν.

Ανώνυμος είπε...

Καπου το ξέρω αυτό το καπέλο..

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Και πού να δεις το ωραίο (λέμε τώρα!) κεφάλι πού 'ναι από κάτω του!