Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Ευρώπη γίναμε...


Έλαβα το παρακάτω μέιλ και το αναρτώ...

www.callisto.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22/06/2009
ΝΕΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΜΕ ΘΥΜΑ ΑΡΚΟΥΔΑ
ΑΜΕΣΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΟΒΑΡΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Το 5ο τροχαίο με θύμα αρκούδα σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην Εγνατία Οδό αυτή τη φορά στο τμήμα 4.1. (Παναγιά-Γρεβενά) του «κλειστού» αυτοκινητόδρομου που δόθηκε στην κυκλοφορία στις 30.05 μετά από πανηγυρικά εγκαίνια παρουσία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Στις 9.30 το πρωί της Κυριακής 21.06, μια αρσενική αρκούδα, βάρους 185 κιλών και ηλικίας περίπου 15 ετών πέρασε τον «προστατευτικό» φράχτη του αυτικινητοδρόμου στο ύψος της σήραγγας «Νίκα» με κατεύθυνση την Παναγιά και αφού διέσχισε το οδόστρωμα περνώντας πάνω από το διάζωμα, συγκρούστηκε στο άλλο ρεύμα με διερχόμενο όχημα. Το ζώο σοβαρά τραυματισμένο συνέχισε έρποντας την πορεία του κατά μήκος της νησίδας προς την είσοδο της σήραγγας. «Υπήρχε κίνδυνος η αρκούδα να κινηθεί εντός της σήραγγας και να προκληθεί μαζικότερο και πολύ σοβαρό τροχαίο», υποστηρίζει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ , Δρ. Γιώργος Μερτζάνης.
Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποιήθηκε από την Τροχαία Γρεβενών και όταν έφτασε στην περιοχή το ζώο ήταν ακόμα ζωντανό. Άμεσα ειδοποιήθηκε και έσπευσε στην περιοχή και η ομάδα του Αρκτούρου σε περίπτωση που το ζώο χρειαζόταν μεταφορά στον σταθμό περίθαλψης. Δυστυχώς και παρά τις επίμονες προσπάθειες των κτηνιάτρων της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, το ζώο κατέληξε δύο ώρες αργότερα από εσωτερική αιμορραγία και ρήξη ήπατος ενώ έφερε συντριπτικό κάταγμα στο μπροστινό δεξί πόδι.
Είναι ενδεικτικό να σημειώσουμε ότι μόλις λίγες μέρες πριν η ΚΑΛΛΙΣΤΩ είχε επισημάνει στους υπευθύνους της Εγνατίας Οδού Α.Ε. με γραπτό υπόμνημα πως στο τμήμα της Εγνατίας Οδού «Παναγιά-Γρεβενά», όπου σημειώθηκε το χθεσινό περιστατικό, ότι ο φράχτης είναι διάτρητος σε 12 σημεία και πως ήταν θέμα χρόνου να σημειωθεί νέο τροχαίο ατύχημα ενώ υπάρχουν και τα ανάλογα επιστημονικά πορίσματα από το επταετές πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στην περιοχή και χρηματοδοτήθηκε από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. και το ΥΠΕΧΩΔΕ με στόχο ακριβώς την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του αυτοκινητοδρόμου στην πανίδα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Εγνατίας Οδού Α.Ε για αντικατάσταση ή ενίσχυση του φράχτη, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη ζωή όχι μόνο του μεγάλου θηλαστικού, αλλά και των ίδιων των οδηγών, γεγονός που καθιστά άμεση την ανάγκη λήψης μέτρων, ακόμη ίσως και το προσωρινό κλείσιμο του συγκεκριμένου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου μέχρι την αντικατάσταση του φράχτη. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει προτείνει την άμεση χρήση ειδικής φωτοσήμανσης που να προειδοποιεί τους οδηγούς πως πρόκειται για βιότοπο αρκούδας καθώς και τον αυστηρό έλεγχο της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων με τοποθέτηση καμερών σε όλο το μήκος του οδικού άξονα. Οι δύο μήνες μέχρι την αποκατάσταση του φράχτη μπορεί να αποδειχτούν μοιραίο χρονικό διάστημα για την επιβίωση της αρκούδας στην ανατολική Πίνδο. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειραματισμούς και αναβολές αν αναλογιστεί κανείς και τον κίνδυνο για τους οδηγούς.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σε συνεργασία με τη Νομαρχία Γρεβενών πραγματοποιεί πρόγραμμα LIFE στην περιοχή με σκοπό μεταξύ άλλων και τη λειτουργία μια ομάδας άμεσης επέμβασης για την αρκούδα, ώστε να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά.

Σχετικά εδώ.

2 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Αμαν βρε σκυλούμπα...
το είδα το πρωι στην ecobubble...
και φρίκαρα...
Τώρα το βλέπω και σε σένα.. με την καημένη την αρκουδίτσα να περπατάει.. κάτω από την νησίδα...
και φρίκαρα (δις)....
Μπα...δεν την γλυτώνω... θα την δω και στο όνειρο μου ...
το στομάχι μου έγινε κόμπος...

Και είχα ρίξει και καυγά με έναν ηλίθιο καθηγητη μου... που έλεγε πως τα τουνελ είναι αρκετα... στους αυτοκινητοδρόμους... για να μην σκοτώνονται τα ζωάκια...και με είπαν και υστέρω οι παπάρες συμφοιτητές..

Σικτιρ την ανάπτυξη τους...
σικτίρ...

(τα είπα.. και ξεχαρμάνιασα...ουφ..αλλά δεν σου ξανάρχομαι σήμερα.. γιατί..μετά θα την βλέπω και στο ξύπνιο μου..την αρκουδιτσα..)

Γαλάτεια είπε...

Δεν ξέρω πως να επικοινωνήσω μαζί σου. Φαίνεται να ξέρεις καλά την Βαλια Κάλντα και γω θέλω να πάω. Έχεις να μου προτείνεις που να μείνω εκεί; Υπάρχει κανένα camping η κάτι φτηνό γιατί τα χρήματα είναι λίγα;

Αν έχεις χρόνο και διάθεση πες μου στο alkyon@hellasnet.gr
Σ'ευχαριστώ
Γαλάτεια