Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Τα θέτε και τα λέτε ή έτσι σας τα 'παν;

Σπάνια βλέπεις πια προτομές που να μην φέρουν στολή. Οι νεκροί από εργατικά ατυχήματα σαν να μην αξίζουν τη μνήμη της κοινότητάς τους. Οι μη ένστολες προτομές είναι συνήθως γηραιοί γιατροί, δικηγόροι ή τοπικοί πολιτευτές που έκαναν κάτι για την τοπική κοινωνία. Βαδίζω στην παραλία των Καμμένων Βούρλων, πριν κάτι μήνες, και βλέπω μία ένστολη προτομή. Η νεότητα του απεικονιζόμενου είναι εξοργιστικά αδικοχαμένη. Πρόκειται για το νεαρό καταδρομέα Βασίλη Ραχούτη που χάθηκε στο «Σαμίνα», προσπαθώντας να σώσει κόσμο, και που προφανώς καταγόταν από 'δώ. Αλλά η πινακίδα τον αδικεί.

Ο Βασίλης Ραχούτης δεν ήταν εθελοντής, όπως μας σκότιζαν προολυμπιακά τα μυαλά. Ούτε γιαγιάδες περνούσε απέναντι στον δρόμο, ούτε μάζευε ρούχα για τους αστέγους. Ήταν ένα γενναίο παληκάρι, που κατά τη στιγμή του δυστυχήματος επέδειξε αυτοθυσία, ψυχραιμία και αλληλεγγύη και προσπάθησε να σώσει και άλλους εκτός από τον εαυτό του. Το τελευταίο δεν το κατάφερε. Εκείνη την περίοδο, όμως, κυνήγαγαν κορόιδα, πουλώντας το παραμύθι του εθελοντισμού. Και σαν τέτοιο αντιμετώπισαν το παληκάρι και το βάφτισαν μετά θάνατον εθελοντή. Λες και ήταν πρόσκοπας ή κανένας καμικάζι...

7 σχόλια:

demetrat είπε...

καλά κάνεις και το λές.
Ένας φαντάρος παλληκάρι ήταν η ψυχάρα.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Μα σε παρακαλώ, επειδή μας είχαν σκοτίσει τα κογιόνια με τον εθελοντισμό, ψάχνοντας για χαΐβάνια της Γιάννας, άντε βγάλαν και το παληκάρι εθελοντή. Την «αυτοθυσία» δεν την είχε το λεξικό τους;
Άσε που και τα άλλα 3-4 φανταράκια, που σώσαν κόσμο, επειδή ήταν δυνατά παιδιά και ψύχραιμα κι εκπαιδευμένα, τους έταξαν μετάλλια και θέσεις στο δημόσιο και δεν τους έκαναν τίποτε. Ούτε για μπάτσους, ρε γμτ, δεν τους πήραν!

demetrat είπε...

Τα θυμάμαι , το τι κλάμμα έρριξα δε φαντάζεσαι, γιατί ήτανε και σεμνά τα μανάρια μου,δεν ήτανε τίποτα παπαρόπαιδα.
Αλλά θα μου πεις ξερεις πολλά παπαρόπαιδα που θα κινδύνευαν να πνιγουν μονο και μονο για να σωσουν κάποιον άλλον.
αει στο καλό , δηλητηριάστηκα τώρα.

παράλληλος είπε...

Κλέβουν ακόμα και στον θάνατο, οι άπληστοι της ζωής...

Ανώνυμος είπε...

Περιμένουμε τις υπόλοιπες 79 προτομές... Μαρτυρία επιβαίνοντος στο Σαμίνα στο βιβλίο "Πόρτες-Πάρος". Αν δεν το βρίσκετε στην Αθήνα, πάρτε κάποιο βιβλιοπωλείο στη Σάμο να σας το στείλουν, διότι εκεί τελεί εν αφθονία.

Ανώνυμος είπε...

Exeis apolyto dikio...
Psaxnontas fwtografies tou agaphmenou mou ksaderfou epesa sto yperoxo keimeno sou... Makari na ton gnwrizes kiolas...
S' euxaristw...

Me ektimhsh,
Eirini Rachouti

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Κυρία Ραχιώτη,
ευχαριστώ.