Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Μία κατάφωρη αδικία από το κράτος

Από την πρώτη απεργία του Planet, το 2002.
Σήμερα έλαβα το ακόλουθο μέιλ:
Θα θυμάστε ίσως ότι το ζήτημα των κινητοποιήσεων στον Planet οδηγούνταν σε μια λύση μετά από διαπραγματεύσεις με τη νέα ιδιοκτησία.

Ας τα ξαναπούμε, είμαστε σε επίσχεση εργασίας από το Σεπτέμβριο του 2004(!) όταν ο τότε ιδιοκτήτης του σταθμού Θανάσης Παύλοβιτς σταμάτησε να μας πληρώνει. Περάσαμε πολλά και διάφορα, κερδίσαμε στα δικαστήρια αλλά δεν καταφέρναμε να πάρουμε δεκάρα. Καταφέραμε να πείσουμε το ΕΣΡ ότι ένας σταθμός που παρανομεί χωρίς να λογαριάζει κανέναν δεν πρέπει να έχει άδεια και με αυτή την απειλή ο Παύλοβιτς αναγκάστηκε να πουλήσει το σταθμό στον όμιλο Αγγελοπούλου.

Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με τη νέα ιδιοκτησία και περιμέναμε να εισπράξουμε τα χρήματα που μας αναλογούν, αφού δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας μας. Μετά από διάφορες περιπλοκές με τη γραφειοκρατεία φτάσαμε στο σημείο όπου οι ιδιοκτήτες του Ρ/Σ έπρεπε να αγοράσουν τα ένσημα που μας είχαν υποσχεθεί. Σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ όπου είναι ασφαλισμένοι οι τεχνικοί κανένα πρόβλημα, τα ένσημα αγοράστηκαν. Στο ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης) όμως, στο οποίο είναι ασφαλισμένοι οι δημοσιογράφοι και το διοικητικό προσωπικό, τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Πρώτα πρώτα το ταμείο ζήτησε να του επιστρέψουμε το επίδομα επίσχεσης που είχε δοθεί. Σημειωτέον ότι και το ΙΚΑ είχε δώσει στους τεχνικούς ανάλογο επίδομα το οποίο φυσικά δε ζήτησε πίσω εφόσον δεν επιστρέψαμε στην εργασία μας. Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα γιατί πέρα από το παράτυπο της διατύπωσης (το ΤΣΠΕΑΘ ισχυριζόταν ότι μας έδωσε επίδομα ανεργίας και όχι επίσχεσης) στους περισσότερους από εμάς φάνηκε εξωφρενικό να θέλει να πάρει το ταμείο 2.000€ από τον κάθε ταλαιπωρημένο συνάδελφο όταν πρόσφατα με την ιστορία του δομημένου ομολόγου έκαναν φτερά από εκεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Μετά από έντονη πίεση που ασκήσαμε το Δ.Σ. του Ταμείου αποφάσισε να μη ζητήσει πίσω τα χρήματα, παρά την έντονη αντίδραση του νομικού του συμβούλου. Στην απόφασή του αυτή άσκησε ένσταση η Κυβερνητική Επίτροπος που εποπτεύει το ΤΣΠΕΑΘ για λογαριασμό του Υπουργείου Απασχόλησης. Το Υπουργείο εξέτασε την ένσταση και τη χαρακτήρισε αβάσιμη γιατί (αν είναι δυνατόν) δε δικαιούμαστε να λάβουμε ένσημα. Σύμφωνα με το σεβαστό υπουργείο που πρόσφατα προέβη σε αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με πρόσχημα τις "τρύπες" των ταμείων, το συγκεκριμένο ταμείο δε δικαιούται να εισπράξει χρήματα, τα οποία κάποιος εργοδότης επιθυμεί να δώσει!!!

Με νομικίστικες ακροβασίες βαφτίζει τους εργαζόμενους του PLANET άνεργους και το επίδομα που πήραμε επίδομα ανεργίας, αγνοώντας περιφρονητικά την απόφαση του δικαστηρίου που μας θεωρεί ακόμα εργαζόμενους και την πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία δυστυχώς άλλο επίδομα πήραμε. Και με βάση αυτά τα προσχήματα καταργεί στην ουσία όλο το εργατικό δίκαιο με τη διατύπωση "εφόσον καταβληθούν στο Ταμείο σας, από την επιχείρηση του Ρ/Σ "PLANNET" ασφαλιστικές εισφορές για τα χρονικά διαστήματα που πρώην εργαζόμενοι της ήταν σε επίσχεση εργασίας και δεν τους καταβλήθηκαν μισθοί υπερημερίας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει την επιστροφή τους ως μη νομίμως καταβληθεισών". Καταργεί δηλαδή την επίσχεση εργασίας ως μέσο διεκδίκησης, αφού δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση δε θα ασφαλίζονται. Και τραβάει το αυτί του Διοικητικού Συμβουλίου ενός ταμείου, στο οποίο χάθηκαν 130 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς βέβαια να παρέμβει κανένα υπουργείο να τραβήξει το αυτί κανενός και καθυστέρησε ένα χρόνο να κάνει δεκτή την παραίτηση του προέδρου του. Και όλα αυτά όταν για την ίδια περίπτωση το ΙΚΑ (σας θυμίζω) έχει ήδη εισπράξει τα χρήματα και δώσει τα ένσημα, χωρίς να ζητήσει την επιστροφή του επιδόματος επίσχεσης.

Παράλληλα η επιχείρηση δε μας καταβάλλει το συμφωνηθέν ποσό με την πολύ λογική δικαιολογία ότι δε μπορεί να μας δώσει μισθούς χωρίς να αγοράσει ένσημα. Και επιπλέον (που φτάσαμε) εξέδωσε ανακοίνωση που εκφράζει τη συμπαράστασή της στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε τα ένσημά μας. Το υπουργείο λοιπόν μας έχει εγκλωβίσει και ενώ με τις κινητοποιήσεις μας καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ένα μέρος από τα χρήματα που μας οφείλονταν, η παρέμβαση του μας στερεί αυτή τη δυνατότητα. Και είμαστε απλήρωτοι από το 2004, πολλοί από εμάς ακόμη άνεργοι, αρκετοί με χρέη στις τράπεζες και σε τραγική οικονομική κατάσταση.

Το κατάπτυστο κείμενο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στις παρακάτω διευθύνσεις:

http://ergazomenoiplanet.blogspot.com/2008/04/blog-post.html

http://indy.gr/newswire/to-ypoyrgeio-apas3c7olisis-apagoreyei-se-asfalistiko-tameio-na-eispraksei-3c7rmata

Διαδώστε το όσο και όπου μπορείτε.

4 σχόλια:

ΠανωςΚ είπε...

Ακάθαρτοι ανάλγητοι!

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Για τον μπούντζον!

Swell είπε...

Θα μπορούσες να ξεκινήσεις την ανάρτηση με το "πρωτοφανές" "Ζούμε σ' ένα μπουρδέλο" με τσατσά την κα Φάνη.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Μπα, στα μπουρδέλα, γέρο μ', όσοι γ***νται στη δουλειά, πληρώνονται κιόλα! Υπάρχουν, φυσικά, και οι τσατσάδες και οι νταβατζήδες αλλά δεν τα παίρνουν όλα, όπως συμβαίνει στην προκείμενη περίπτωση...