Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Μια ορχήστρα για τα πανηγύρια.

Αλλά τι πανηγύρια... Τέτοια!

Πριν τέσσερα καλοκαίρια. Ελπίζω να την ξαναδώ.

14 σχόλια:

voulagx είπε...

Σκυλε, ο βιολιτζης ειναι ο Φασουλας, τον ειδα αρχες Αυγουστου στο Περιβολι στην ιδια ταβερνα.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Μιλάμε για κολοσσιαία φάτσα.

Δημήτρης είπε...

Το χάσαμε το πανηγύρι στο τσακ. Δεν πειράζει όμως, την επόμενη φορά.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Εγώ από τύχη βρέθηκα εκεί αλλά ήταν μοναδικό.
Στο μέλλον δεν πρέπει να χάνουμε τέτοια γλέντια, που φοβάμαι πως θα γίνονται όλο και σπανιότερα.

Δημήτρης είπε...

Εγώ από την άλλη έχω την τύχη να είμαι με κοπέλα Πωγωνίσια και να περνάμε κατά καιρούς πολλές μέρες στο χωριό της, ειδικά το καλοκαίρι οπότε από πανηγύρια είμαι χορτάτος.

Βέβαια και στο Πωγώνι και στο Ζαγόρι δεν έχω παρατηρήσει τέτοια ιεράρχηση που αναφέρεις σε σχέση με την ενασχόληση, προφανώς επειδή δεν μιλάμε για κτηνοτρόφους. Από την άλλη, κυρίως στο Πωγώνι, όλος ο χορός επικεντρώνεται γύρω από τον πρώτο που αλλάζει κάθε 2-3 τραγούδια και από πίσω ακολουθούν οι υπόλοιποι συνήθως με ηλικιακή σειρά.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Μπορεί και να 'μαι προκατειλημμένος αλλά νομίζω πως στις κοινότητες των τσελιγκάδων υπήρχε τέτοια ιεραρχία. Στις αγροτικές, πάλι, όχι.

Δημήτρης είπε...

Ισχύει αυτό, δεν είναι προκατάληψη. Μάλιστα από τσομπαναραίους που έχω γνωρίσει είναι φανερό ότι όσο αυξάνει ο αριθμός των ζώων που έχει ο καθένας, τόσο ψηλότερα τοποθετούνται.

Βέβαια στη σημερινή εποχή αυτό φθίνει αλλά και πάλι έχω βρει κόσμο που ασχολείται με την παραδοσιακή κτηνοτροφία, ανεβοκατεβάζουν μια χιλιάρα κεφάλια στα βουνά με τα πόδια, ζούνε απομονωμένοι και με ελάχιστα κέρδη αλλά το σημαντικό γι'αυτούς είναι ότι έχουν ένα μεγάλο κοπάδι.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Ναι,και παράλληλα αφήνουν στα παιδιά τους ευχή (και κατάρα) να μην ασχοληθούν κι εκείνα με τα κοπάδια.

Δημήτρης είπε...

Οι συγκεκριμένοι που λέω εγώ είναι ανύπαντροι. Ποιά σημερινή γυναίκα θα ακολουθούσε αυτόν τον τρόπο ζωής; Θέλουν λούσα βλέπεις.

Είχα βγει βόλτα με το κοπάδι και κάναμε μια στάση. Όλα ήσυχα και τα μόνα που άκουγες ήταν το αεράκι και οι κουδούνες που χτυπούσαν ήρεμα. Καθώς έκανε το τσιγάρο του κοίταξε τα πρόβατα μπροστά μας και πιο κάτω το φαράγγι του Βίκου. "Τι άλλο να ζητήσω απ'τη ζωή ρε Δημητράκη" μου είπε.

Ευτυχισμένος άνθρωπος λέω εγώ.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Ευτυχής!
Αλλά δεν τον πιάνει μοναξιά με τα πρόβατα;

Δημήτρης είπε...

Ε, όσο να'ναι. Έχουν το καλό ότι είναι τέσσερα άτομα πάνω και έχουν και δουλειές στα χωρία τους οπότε πηγαινοέρχονται συχνά.

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς είναι ο Φασούλας και οπως είπε ο προλαλήσας 5 ή 6 Αυγούστου ήταν στο μαγαζί του Κουβάτα στο Περιβόλι, απ' όπου και η φωτο

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Φασούλας θεός, το μαγαζί θεϊκό και η πλατεία ακόμα πιο θεϊκιά. Και για τη θέα, ας μην μιλήσομε καν!

Ανώνυμος είπε...

Φαντάζομαι οτι γνωρίζεις οτι ο Φασούλας και η μπαντα του είναι εδώ και παρα πολλα χρονια οι μόνιμοι μουσικοι στο Περιβόλι το καλοκαίρι. Προσωπικα τον θυμαμαι από μικρό παιδι, τριάντα και πλέον χρόνια....!!
..."η πλατεία ακόμα πιο θεϊκιά"
πράγματι η πλατεία εξακολουθεί να είναι όμορφη στο κατα τ'αλλα δυστυχώς άσχημο χωριό. Το χωριό απ΄όπου κατάγομαι, έχω σπίτι και ατέλειωτες αναμνησεις από τα παιδικά κι εφηβικά μου χρόνια....