Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Η Κόκκινη Βρύση στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης





Βρίσκεται εδώ επί της οδού Ακροπόλεως. Έχει δώσει το όνομά της σ' ολόκληρη της γειτονιά. Στην πρόσοψή της γράφει επάνω στα αραβικά ένα απόσπασμα από το Κοράνι ότι το νερό είναι πηγή της ζωής κι από κάτω στα παλιά τούρκικα «Αυτή είναι η βρύση της μακαρίτισας Ναμικά Χανούμ, εγγονής του μουφτή Ιμπραήμ Μπέη. [πείτε] μια φατίχα [κορανικό εδάφιο] για την ψυχή της. Έτος 1328 [1910].»
Έτσι, ο μουφτής την έχτισε στη μνήμη της εγγονής του, που προφανώς πέθανε νέα, και μετά από δύο χρόνια έφυγε πρόσφυγας. Έναν αιώνα αργότερα, η βρύση στέκει ακόμη. Βανδαλισμένη από κάφρους αλλά πάντα όμορφη. Μπροστά της υπάρχει ένα πλατάνι, που μοιάζει συνομήλικό της.

ΥΓ. Η βρύση ονομάτισε ολόκληρη τη γειτονιά που κάποτε ύδρευε. Τώρα βλέπω στις πινακίδες των λεωφορείων αναγγελίες για στάσεις όπως Ikea, Media Markt, Lidl και ξερνάω...

17 σχόλια:

δύτης των νιπτήρων είπε...

Χα! στην παλιά μου γειτονιά κιόλας. Ωραίος και ο φούρνος δίπλα, θυμάμαι.

showgirl είπε...

Τι όμορφη βρύση;;;;
Κρίμα που και αυτή έχει βανδαλιστεί.. :(

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Η γειτονιά έχει μερικά υπέροχα παλιά σπιτάκια και μερικά εκτρώματα. Υπάρχουν και μερικά καινούργια που κάνουν ό,τι μπορούν αλλά τα έχει καβαλήσει το μικροαστιλίκι.
Θλίψη μου προκαλούσαν τα παλιά προσφυγόσπιτα -χτισμένα όπως-όπως- που είτε είχαν καεί είτε είχαν εγκαταλειφθεί και καταρρεύσει.
Πανταχού παρόντα τα συνθήματα με σπρέι, ορισμένα κάφρικα κι άλλα δικαιολογημένα.

Νίκος Κιτωνάκης είπε...

Όπως πρώτος διαπίστωσε ο αγαπητός Γεράσιμος (http://gerasimos-memoryland.blogspot.com/), συνέπεσε σήμερα να δημοσιεύσουμε ομοειδή ποστς. Εσύ επισημαίνεις την καφρίλα στη Θεσσαλονίκη και εγώ στην Αθήνα. Αλλά η καφρίλα έχει έναν κοινό παρονομαστή που ονομάζεται ελληνική κοινωνία.

Είναι αποκαρδιωτική η πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί εξανίστασαι με τη σύγχρονη ονοματοθεσία στάσεων λεωφορείων; Νομίζεις είναι εύκολο πράμα; Και σε ρωτώ: αν είχε μια στάση κοντά στην όμορφη βρυσούλα, πώς θα ήθελες εσύ να την πούνε; Κόκκινη βρύση ή κιρμιζί μουσλούκ; Βρύση της Ναμικά ή βρύση του Ιμπραήμ; μουσλούκ Ναμικά Χανούμ ή … και πάει λέγοντας. Γι αυτό βάλε ένα ΙΚΕΑ ή ένα Λιντλ να το καταλαβαίνει ο κοσμάκης, χώρια που με τα άλλα αρχινάει κανείς και γίνεται περίεργος…
Ββσλγς

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Πιγκουίνε, το καφριλίκι ζει!
Ββσλγε, λες να 'χω αρχίσει να γίνομαι γερο-περίεργος; Αυτό μου 'λειπε!

aKanonisti είπε...

Αν προσέξεις στον χάρτη που έβαλες.. όλοι οι δρόμοι έχουν αρχαιοελληνικά ονόματα... ενώ βρίσκονται στην συνοικία του Κουλέ Καφέ...
Αρχικά θέλησαν να σβήσουν κάθε μαρτυρία.. πως υπήρχαν τούρκικες συνοικίες στην πόλη.. με την αρχαιοελληνικη μετονομασία... και τώρα που το αρχαιοελληνικό μας τέλευσε.. πήγαμε σε νέο γύρο καταναλωτικής ονείρωξης...

Crazy Tourists είπε...

Ωραία γειτονιά!! Και ωραία βρύση!!
Βολεύει και σαν σημάδι για εμάς τους Αθηναίους όταν πηγαίνουμε κατά κει!

Τρελοτουρίστρια

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Ακανό: άσε! Τώρα βράσε ρύζι. Άν έχεις ρύζι...

Τουριστάκια: ναι, λίγο πιο πάνω ζει κάποιος γνωστός μας.

Αγγελος είπε...

Με λίγη τύχη, μπορεί να έμεινε ο μουφτής στη Θεσσαλονίκη άλλα δώδεκα (όχι μόνο δύο) χρόνια. Αλλά αν ήταν ακόμα ζωντανός το 1924, οπωσδήποτε θα έφυγε...

Ανώνυμος είπε...

Ο πλατανος που υπαρχει τωρα μπροστα απο την βρυση και λιφο δεξια, φυτευτηκε μετα την κατοχη και τον εμφυλιο. Η βρυση χτιστηκε αριστερα ενος πλατανου που ηδη υπηρχε και που σε φωτογραφια απο φιλμ Γερμανου στρατιωτη, δεν υπηρχε εκεινη την εποχη. Καηκε ? Κοπηκε πιο πριν ? Ποιος ξερει ?

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Ενδιαφέρουσα πληροφορία, φίλτατε. Θα στοιχημάτιζα πως κάηκε για καυσόξυλα στην Κατοχή. Άλλωστε οι πλάτανοι γερνάνε γρήγορα και μάλλον θα είχε ήδη ξεραθεί. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Και γω την περιπτωση να εγινε καυσοξυλα σκεφτηκα. Ο πλατανος στην γωνια Επταπυργιου με Ακροπολεως, υπαρχει ακομη, αν και εχει μεγαλα προβληματα με την κουφαλα του. Υπεραιωνοβιος και αυτος οπως και πολλα αλλα στην χωρα. Στο Πλωμαρι της Λεσβου ο πλατανος ειναι απο το 1813, στον δε Κοκκινοπλο Ελασσονας, πρεπει να ειναι 140 ετων πλατανος.
Καλη συνεχεια !

Unknown είπε...

Σας ενημερώνω πως η βρύση αυτή πλέον έχει επιδιορθωθει και ειναι καθαρή και χωρις γκράφιτι. Ο πλάτανος επίσης είναι μεταγενέστερος της βρύσης. Ωστόσο η ιστορία αυτη ειναι σωστή. Ειναι η γειτονια μου!

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Να και μια καλή είδηση!
Ευχαριστούμε!

Unknown είπε...

Με συγκίνηση βλέπω τής φωτογραφίες αυτές,κ και διαβάζω τα σχόλια σας, εκεί στο πρώτο σπίτι στην Σταγείρων γεννήθηκε ο γιος μου! ήταν ένα ωραίο παραδοσιακό που επεσε με το σεισμο το καινούριο που έγινε πήρε καποια στοιχεία παραδοσιακά.......

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Χαίρομαι!