Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Διαβάζετε, διαδίδετε τον Καζαμία! Γνωρίζει τα μελλούμενα!


Κατά τις παρελθούσες δεκαετίες, το μόνο βιβλίο που έμπαινε στα αγροτικά σπίτια ήταν «Ο μεγάλος Καζαμίας». Πρόκειται για μια κλασική ετήσια φτηνιάρικη «λαϊκή» έκδοση, συνήθως από τις Εκδόσεις Σαλίβερου, αν και αυτή που έχω στα χέρια μου είναι πιο πειρατική κι απ’ τον Κάπταιν Τζακ Σπάροου: δεν έχει ούτε μια διεύθυνση ή ένα τηλέφωνο. Στον ετήσιο Καζαμία, που έλκει το όνομά του από έναν ανύπαρκτο Ιταλό αστρολόγο, θα βρείτε το ημερολόγιο κι εορτολόγιο της χρονιάς, σύντομα ανέκδοτα, μπόλικες παροιμίες, ανούσιες εθνικοθρησκευτικές δοξασίες και υπενθύμιση για τις αγροτικές/κηπουρικές/κτηνοτροφικές δουλειές του κάθε μηνός.
Στους έντυπους Καζαμίες θα βρείτε και κάμποσες «προφητείες», κυρίως προβλέψιμα και δύσκολα επαληθεύσιμα γεγονότα. Για παράδειγμα, πριν αρκετά χρόνια, θυμάμαι τις «προφητείες» να περιορίζονται σε «Πολύνεκρο ναυάγιο αλιευτικού στον Ειρηνικό» (τρέχα γύρευε!), «Πραξικόπημα ανατρέπει αφρικανό δικτάτορα» (κάθε τόσο, όλο και κάποιος από δαύτους τρώει χώμα!) ή –πιο πρόσφατα- «Οικολογική καταστροφή στις ΗΠΑ» (Η B.P.  να ‘ναι καλά!) κ.ο.κ.
Πρόκειται, δηλαδή, για γεγονότα που συμβαίνουν συχνά, είναι δύσκολο να επαληθευτούν εάν δεν παρακολουθείς ειδήσεις και –κυρίως- δεν ενδιαφέρουν κανέναν από το target group αυτής της έκδοσης. Αυτά που αποκαλούμε «ευκολάκια» και «σιγουράντζες», δηλαδή.
 


Φέτος, όμως, ξεφυλλίζοντας τον Καζαμία στον οποίο ο πατέρας μου καταχωρεί τα ιατρικά του ραντεβού και τα όλο και αυξανόμενα μνημόσυνα φίλων και συγγενών, εντόπισα κάτι ενοχλητικά οικείο: για την 25η Μαΐου, ο πειρατικός μας Καζαμίας προβλέπει «Τραγωδία με λαθρομετανάστες στον Έβρο».
Πράγμα που, σύμφωνα με τα κριτήρια, τα οποία ήδη ανίχνευσα, σημαίνει ότι και ο πνιγμός ανθρώπων στα σύνορά μας έχει γίνει πλέον τακτικό και κοινότοπο φαινόμενο, το οποίο δεν ενδιαφέρει πλέον κανέναν και το οποίο, πιθανότατα, δεν θα το πληροφορηθούμε ποτέ, είτε συμβεί στο μέλλον είτε έχει ήδη συμβεί.
 


Και εάν και όποτε συμβεί ή συνέβη, μόνο ο Καζαμίας θα το ξέρει και οι φαντάροι και οι συνοριοφύλακες που θα επιφορτιστούν με το μακάβριο έργο της περισυλλογής των σορών.
Α, και εκείνοι που μάταια θα περιμένουν το τηλεφώνημα από τους δικούς τους ότι επιτέλους έφτασαν σώοι και αβλαβείς στη Γη της Επαγγελίας.
Ωραία κενωνία έχομε!

6 σχόλια:

Ein Steppenwolf είπε...

Ο Καζαμίας έχει μέχρι και ποιήματα του Καβάφη.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Κι εσύ τονε διαβάζεις, εξάδελφε;

Δημήτρης είπε...

Την καλύτερη! Πήρα ήδη ένα ορεκτικό ενόψει της παραμονής μου εδώ!

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Σου την επέσανε γιατί είσαι μαυριδερός; Ωχ, μαύρε μου!

Ein Steppenwolf είπε...

Εννοείται! Η γιαγιά μου ζητούσε να τον αγοράζουμε κάθε χρονιά διότι περιείχε και ονειροκρίτη, λες κι οι ερμηνείες των ονείρων αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο. («Νεότατος ονειροκρίτης Βιέννης, περιέχων τας πλέον προσφάτους ανακαλύψεις των ψυχαναλυτών»). Δυστυχώς δεν γνώριζε πώς να βρει μια εγγραφή σ’ έναν αλφαβητικό κατάλογο κι έτσι έψαχνε με τα μάτια από την αρχή μέχρι το τέλος!

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης μου είχε πει: «Μικρός διάβαζα τα πάντα: από καζαμία, μέχρι…».

Δημήτρης είπε...

Όχι, εμένα όχι ακόμη. Έκανα όμως το λάθος να ξεκινήσω συζητήσεις με ιθαγενείς του λεκανοπεδίου. Όχι πως συζητάνε και κάτι άλλο δηλαδή...