Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Καμαρωτό πάνω από τον Βοϊδομάτη.



Το γεφύρι της Κλειδωνιάς, πάνω από το Βοϊδομάτη, στην ανατολική έξοδο του φαραγγιού του Βίκου. Στη δεξιά (βόρεια) άκρη του διακρίνεται το ιταλικό πολυβολείο από τον Β' Π.Π. Χτίστηκε το 1853 από έναν Μίσσιο (όχι το Χρόνη!), με χρηματοδότηση της Μπαλκίζ Χανούμ του Μαλήκ Πασά και κόστισε 37.000 γρόσια (τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία: ένα πρόβατο=οκτώ γρόσια!). Ο θρύλος λέει ότι πάνω σε αυτό σφάχτηκαν δύο οικογένειες από το κοντινό χωριό Αγιος Μηνάς για την προτεραιότητα διέλευσης. Η μία έφερνε το γαμπρό, η άλλη τη νύψη (για τον ίδιο γάμο;) και πλακωθήκανε για το ποιός θα περνούσε πρώτος! Πρώιμο δείγμα road rage; Σχετικά εδώ.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το πρώτο δείγμα καβγά τύπου "ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε;" "Στα παπάρια μου, εγώ έχω προτεραιότητα και κάνε πέρα" ήταν στο τρίστρατο έξω από τη Θήβα, όπου ο Οιδίποδας συνάντησε τον πατέρα του και μετά πετάχτηκε ο Μόρισον καταμεσής τραγουδώντας "father, yes son, I want to kill you" και ο αμερικάνικος δάκτυλος άναψε τα αίματα κι έγινε ό,τι έγινε, με απώτερη όσο και αποτρόπαια συνέπεια τον πρώτο motherfucker της παγκοσμίου ιστορίας.
τρολ

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Ναι, ρε συ!
Μέσ' στο ισάδι! Λες και δεν μπορούσανε να πάνε γύρω-γύρω!

Roadartist είπε...

πολύ όμορφα..Θέλω και εγώ ταξιδάκι :))) καλα να περνατε..

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Κι εσείς καλύτερα! Με πολύ road και περ'σότερη art!

ΠανωςΚ είπε...

Παλιά, στο δρόμο Θεσ/νικης-Εδέσσης, πάνω από τον Αξιό ήταν ενα στενό γεφύρι, ίσα για ένα αμάξι. Οποτε είχε κίνηση, αντί να περιμένεις, ή να πλακώνεσαι σαν τους όποιους μαδερφάκερς της Ιστορίας, μπορούσες να σταματήσεις είτε στο Βαθύλακκο (αν ερχόσουν από σαλονικη) είτε στη Χαλκηδόνα (αν ερχόσουν από Γιαννιτσα) και να φας σουβλάκια. Κι αφηνες τους μαλάκες να σφάζονται στην κίνηση.
Μέχρι που ήρθε ο εκσυγχρονισμός και έφτιαξε μεγάλη γέφυρα και χουράνε όλοι, και πλέον δεν πάμε για σουβλάκια.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Το ίδγιο έγινε και με την παλιά γέφυρα του Ισ(Πορ)θμού της Κορίνθου. Μόλις άνοιξ' η νέα, κλείσαν τα σουβλατζίδικα.
Ηθικόν δίδαγμα: δεν ξέρω για τα σχολεία και τις φυλακές αλλά όπου ανοίγει μια νέα γέφυρα, κλείνει ένα σουβλατζίδικο.

Γιωργος Μανουσακης είπε...

xaxaxaxaxa!

Το ίδιο έγινε και στο Βραχάσι με την εθνική οδό Ηρακλείου Αγίου Νικολάου που έφτιαξε η χούντα.

Με το καλό να μας μπει (...το νέο έτος!).

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Σε πάρα πολλά μέρη έχει ακόμη μονόδρομους γιοφύρια. Φέτος πέτυχα δύο: στον περιφερειακό της Πύλης Τρικάλων και στη Μεσοχώρα Τρικάλων, πάνω από τον Αχελώο. Από εποχές που τα αυτοκίνητα ήταν τόσο λίγα και η δουλειά για μια γέφυρα τόσο πολλή!

demetrat είπε...

Έχει κιάλλη μία σιδερένια στο δρόμο Δίστρατο -Κόνιτσα.Δέ θυμάμαι άν ήταν πρίν ή μετά από το χωριό Αρματα γιατί κοίταγα ψηλά στα πεύκα για γκύ.
Και μετά όταν σκαρφάλωσα, κοίταγα χαμηλά γύρω γύρω μη και με τσακώσει κανένας.
Τήν πέρασα προχτές.
δ.